divider-da

Heeft u een vraag over uw Dolc’Amore? Onderstaand hebben wij de meest gestelde vragen al voor u opgesomd en beantwoord. Staat uw vraag hier niet tussen? Stel uw vraag via Facebook of, als u geen Facebook heeft, via het formulier op deze pagina.

divider-da-line

Waar koop ik mijn Dolc'Amore?

Dolc’Amore is momenteel verkrijgbaar in diverse speciaalzaken. Er wordt hard gewerkt aan onze webshop zodat je je Dolc’Amore in de toekomst nog makkelijker kunt bestellen! In de webshop kun je thuis vanaf de bank lekker combineren met de gaafste planten en decoratiematerialen voor jezelf of als cadeau uiteraard. Kun je niet wachten? Gebruik het formulier hiernaast om te vragen waar jouw dichtstbijzijnde Dolc’Amore verkooppunt zit.

Hoe vaak kan ik mijn plant het beste water geven en wanneer?

Hoe vaak hangt af van het soort plant. Ga naar verzorging om te zien hoe je jouw Dolc’Amore plant verwent. ‘s Ochtends water geven is het beste omdat het dan koel is (dat geldt zowel voor de potgrond als voor het water). Voorkom een temperatuurschok door ‘s zomers in de middag ijskoud water te geven: daar houden planten niet van.

Welk soort water is verwennerij voor mijn plant?

Regenwater is het beste water om aan kamerplanten te geven. Het bevat nauwelijks zouten dus zorg dat je regelmatig bijmest met Dolc’Amore plantenvoeding.  Kraan- of bronwater bevat veel mineralen en kalk waardoor de planten snel geblokkeerd raken. De beste temperatuur voor het water is kamertemperatuur, de kans op een temperatuurschok is dan het kleinst.

De bladeren van mijn plant hangen slap, hoe kan dat?

Het kan inderdaad dat de bladeren van je plant slap gaan hangen (of geel worden) terwijl de potgrond nat genoeg is. Waarschijnlijk verwen je je Dolc’Amore iets teveel of te onregelmatig. De wortels van je plant krijgen door al het water te weinig zuurstof waardoor ze juist geen water meer opnemen. Het kan zelfs zijn dat de wortels al aan het rotten zijn. Controleer of er water in de pot staat en gooi dit direct weg, laat de plant even tot rust komen tot de potgrond bovenop weer wat ingedroogd is. Hopelijk ben je niet te laat, anders moet je helaas je plant vervangen door een nieuwe.

Heeft de potgrond invloed op mijn plant?

Ja, de vraag is altijd: kan de aarde/potgrond genoeg water vasthouden en toch luchtig zijn? De grond moet water goed kunnen opnemen en ook een goede buffercapaciteit voor voeding hebben. Bovendien is een goede drainage belangrijk om stagnerend water te vermijden en wortelrot te voorkomen. Goede luchtige potgrond is voor uw Dolc’Amore van groot belang. Veel kamerplanten staan te lang in dezelfde potgrond (soms zelfs jaren) die vaak helemaal uitgedroogd is.

Hoe groot kan mijn plant worden?

Dat hangt af van het soort plant en hoe deze zich in de wilde natuur gedraagt. Over het algemeen zullen Dolc’Amore planten niet veel groter worden dan toen je ze kocht. Verwen jij je plant optimaal dan kan het zijn dat ze na verloop van tijd toch toe zijn aan een grotere pot, zo groeien ze mooi en groot. Snoeien kan ook, doe dit dan in het voorjaar, dan is er voldoende licht om met minder blad de snoei periode door te komen.

Hoe voorkom ik dat mijn plant ziek wordt?

Planten zijn gevoelig voor stress (te droog, te nat, te veel zon of te donker) met als gevolg dat ze vatbaarder zijn voor ziekten en insecten. Houd je zoveel als mogelijk aan de verwentips op de pagina verzorging. Te droog, geeft sneller kans op spint (kleine spinnetjes) en bladluizen. Te nat geeft kans op wortelrot. Het kan echter ook zo zijn dat jouw plant is uitgegroeid en afsterft… dan is het tijd voor een nieuwe.

Mijn plant heeft bladluis... wat nu?

Bladluizen zijn kleine (meestal groene of bijna zwarte) insecten die zich met hun speciale snuit te goed doen aan de plantensappen. Het gevolg kan zijn dat er vergroeiingen komen of dat de plant gewoon niet meer verder wil groeien en bloeien. Bij tuincentra en bloemenwinkels kun je meestal wel speciale bestrijdingsmiddelen kopen, vaak op biologische basis. Wat schijnt te helpen is de plant besproeien met een lage dosering spiritus en groene zeep. Doe dit in de avond zodat niet de zon er op staat te branden. Een andere tip: steek een teentje knoflook in de grond, schijnen ze ook niet prettig te vinden.

Mijn plant heeft spint... wat nu?

Spint zijn kleine spinnetjes die vooral aan de onderkant van het blad zitten. Wanneer de aantasting ernstig is zullen ze zich ook in de groeipunten nestelen. De spinnetjes zijn bijna niet zichtbaar met het blote oog. De eerste tekenen zijn de spinragjes waar de druppels van je bloemenspuit aan blijven hangen. Spint is heel moeilijk te bestrijden. Waar ze een grote hekel aan hebben is koud water! Dus sproei je plant twee keer per dag met koud water, vooral aan de onderzijde van het blad. Hopelijk is de plant nog te redden.

Zijn planten schadelijk voor de gezondheid?

Nee, maar geen enkele van de Dolc’Amore planten is bedoeld om te op eten. Sommige planten zijn schadelijk bij inname, let vooral met baby’s of kinderen op dat zij niet van deze bladeren eten. Verder hebben planten juist een goede invloed op hun omgeving. Sommigen zuiveren de omgevingslucht, zorgen voor minder stof ontwikkeling in huis en verbeteren de luchtvochtigheid. Diverse studies hebben aangetoond dat planten een positieve invloed op de mens hebben (minder hoofdpijn, stress, e.d.).Share